Zajady to bolesne, czerwone pęknięcia w kącikach ust. Są one wywołane przez grzyby i bakterie oraz przez mechaniczne urazy i alergie. Zazwyczaj początkowo występuje wysuszenie skóry w obszarze kącików ust, następnie naskórek pęka i pojawia się stan zapalny. Nieleczone zajady utrzymują się przez kilka tygodni i mogą powodować poważne następstwa. Sprawdź, jak leczyć zajady.
Zajady – przyczyny i objawy
Zajady to stan zapalny kącików ust, który może mieć różne podłoże. Głównymi przyczynami są:
- infekcja bakteryjna,
- niedobór witamin grupy B,
- antybiotykoterapia,
- spadek odporności,
- zakażenie spowodowane przez drożdżaki,
- cukrzyca,
- otyłość,
- alergia,
- brak higieny jamy ustnej.
Do głównych objawów świadczących o zajadach, należą bolesne pęknięcia i nadżerki umiejscowione w obrębie śluzówki kącików ust. Innymi chorobowymi symptomami są m.in. pieczenie i mrowienie, a także widoczne zaczerwienienie świadczące o stanie zapalnym.
Sposoby na zajady – dieta
Jest wiele sposobów na pozbycie się zajadów. Podstawowym i skutecznym rozwiązaniem na ich zapobieganie jest prawidłowa dieta. Spożywanie większej ilości warzyw i owoców oraz suplementowanie diety witaminą B12 lub żelazem to podstawa walki z zajadami. W czasie leczenia zajadów, należy ograniczyć ilość wypijanej kawy, która wypłukuje z organizmu cenne minerały. Z diety trzeba również wyeliminować alkohol i pikantne potrawy, które dodatkowo podrażniają kąciki ust oraz słodycze, które są źródłem cukru, stanowiącego idealną pożywkę dla drobnoustrojów, wywołujących ten stan zapalny.
Domowe sposoby na zajady
Podstawową zasadą w leczeniu zajadów powinno być ukierunkowanie terapii pod względem przyczyny, która wywołuje owe schorzenie. Należałoby więc zastosować środki przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, lecz zanim sięgniemy po nie, należy wypróbować domowe sposoby na zajady. Należą do nich m.in.:
-
- Aloes – zapobiega m.in. namnażaniu się bakterii, przyspiesza regenerację skóry oraz działa odkażająco.
- Czosnek – działa przeciwgrzybicznie i bakteriobójczo. Można go stosować miejscowo w formie papki do nacierania, jak i dostarczać do wewnątrz w potrawach. Musimy pamiętać o zachowaniu umiaru, czosnek spożywany w nadmiarze może działać szkodliwie, a stosowany miejscowo w dużych ilościach może spowodować podrażnienia.
- Miód – ma działanie przeciwzapalne, dzięki czemu przyspiesza gojenie się zajadów. Wystarczy połączyć łyżkę miodu z kilkoma kroplami tranu. Miksturę należy nałożyć na bolesne miejsce przed snem i przykryć jałowym gazikiem. Okład trzymać przez około 15 minut, nie zmywając go.
- Olej z pestek winogron – zawiera duże ilości witaminy B, a także natłuszcza i odżywia skórę.
- Ogórek – warzywo to ma właściwości regeneracyjne i zapobiega namnażaniu się bakterii. Wystarczy przykładać na chore miejsca jego świeży plastek.
- Olejek lawendowy lub z drzewa herbacianego – środek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, który likwiduje drobnoustroje i zapobiega dalszemu rozwojowi.
- Masło – natłuszcza i regeneruje. Dostarcza dużo witaminy A, D i E.